Forum Pensjonat Pensjonat "Trzy Kuzynki"
Rejestracja w Recepcji, a potem swobodne hulanie po całym ośrodku :)
POMOC Rejestracja SzukajFAQ Zaloguj  RejestracjaRejestracja 
Seria Wiedzmin Andrzeja Sapkowskiego
Idź do strony 1, 2  Następny

Odpowiedz do tematu    Forum Pensjonat "Trzy Kuzynki" Strona Główna » Książki Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
Seria Wiedzmin Andrzeja Sapkowskiego
Autor Wiadomość
myśliciel
Myśli...

Post Seria Wiedzmin Andrzeja Sapkowskiego Odpowiedz z cytatem
TO już chyba klasyka polskiej literatury fantasty...
,Humor, przygoda, magia , wspaniałe opisy walki, działania polityczne królów i czarodziejek , a to wszytko w brutalnej oprawie... oj jest co czytać....
Książka zmusza także do zastanowienia się nad niektórymi rzeczami......
Na serie skladają się dwa tomy z opowiadaniami o wiedzminie i cztery tomy z wartką opowieścią o losach wiedzmina...
Wiedzmini sa ,,mutantami" których celem jest zabijanie potworów... Jednym z wiedzminów jest nasz główny bohater Geralt
Książka opowiada historie wiedzmina Geralta i dziecka-niespodzianki czyli dziewczynki o imieniu Ciri połączonej przeznaczeniem z Geraltem.... Pechowo rozpoczyna się w tym okresie w którym żyją, wojna ,w którą zostają wplątani.... Oj, będzie się działo...
Polecam każdemu....
Naprawde warto...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wied%C5%BAmin

Wybaczcie, że tak chaotyczny opis, ale się śpieszyłem, bo robie teraz duże zadanie domowe...

Wto Cze 01, 2010 19:44 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama

Wto Cze 01, 2010 19:44
Miko
Manfred

Post Odpowiedz z cytatem
Czytałem całość, genialne. Jest jeszcze opowiadanie "Droga z której się nie wraca", która mówi o rodzicach wiedźmina, a także zakończenie alternatywne sagi, pod tytułem "Coś się kończy, coś się zaczyna". Oba te opowiadania są zamieszczone w zbiorze opowiadań Andrzeja Sapkowskiego, również pod tytułem "Coś się kończy coś się zaczyna". Podaję link do świetnej wiki o wiedźminie (można tam między innymi zobaczyć mapę Never Never Landu):
http://wiedzmin.wikia.com/wiki/Strona_g%C5%82%C3%B3wna
Wto Cze 01, 2010 20:35 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
katakumby
Mod Modów

Post Odpowiedz z cytatem
kurde, nadal sie wściekam że jak mi matka przyniosła z antykwariatu to nie chciałam czytać Hrm musze kiedyś wypożyczyć, chyba raczej w bibliotece będą mieli nie?
Sro Cze 02, 2010 10:43 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Miko
Manfred

Post Odpowiedz z cytatem
Raczej będą, bo to znane książki. Najlepiej najpierw przeczytaj dwa tomy opowiadań (Ostatnie życzenie i Miecz przeznaczenia), a dopiero potem właściwe tomy.
Sro Cze 02, 2010 11:41 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
katakumby
Mod Modów

Post Odpowiedz z cytatem
właśnie miecz przeznaczenia mi matka przyniosła.kiedys..
Sro Cze 02, 2010 11:51 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Miko
Manfred

Post Odpowiedz z cytatem
Lepiej zacząć od "Ostatniego życzenia". Miecz przeznaczenia to jakby druga część.
Sro Cze 02, 2010 11:56 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
myśliciel
Myśli...

Post Odpowiedz z cytatem
najelpeiej zacząć od ostatnie życzenie, ale w ostateczności można zacząć od miecza przeznaczenia(ja tak zaczełem, bo ostatnie życzenie było wypożyczone...), ale potem trzbeba trzymać się dokładnie kolejność...

Sro Cze 02, 2010 12:22 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
katakumby
Mod Modów

Post Odpowiedz z cytatem
instrukcja do czytania książki...
Sro Cze 02, 2010 13:10 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
myśliciel
Myśli...

Post Odpowiedz z cytatem
no Very Happy

Sro Cze 02, 2010 14:03 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
katakumby
Mod Modów

Post Odpowiedz z cytatem
kurde, zamorduje go! miał mi kolega przynieśc pierwszą czesc. pierwszego dnia zapomniał, a drugiego stwierdził ze jednak nie ma, bo oddał kuzynowi. chyba musze isc do biblioteki, czego nienawidze robic
Pią Cze 11, 2010 19:43 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Vea
Ślimak z Muszli Klozetowej

Post Odpowiedz z cytatem
Prawdziwa klasyka polskiej fantastyki. Naturalnie czytam. Jestem na 17 bodajże stronie Czasu Pogardy. Zaczynałam od Ostatniego Życzenia jak mi brat kazał i leciałam po kolei. Fanką oczywiście jestem. Wystarczy spojrzeć na nick ;]

Popiół. Popiół. Popiół.
Noc
Wto Sie 03, 2010 10:10 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
NICKi
Manfred

Post Odpowiedz z cytatem
Przeczytałam pierwszy tom... chociaż właściwie patrząc na "instrukcję do czytania książki" myśliciela, to już nie wiem, który to był tom... Smile
Bardzo, bardzo dobre... a nawet bardzo bardzo bardzo (...) bardzo dobre. :] Jedyne do czego się przyczepić można, to trochę zbyt wiele tej "brutalnej oprawy"... Ale co kto lubi.

Zaraz na mnie nakrzyczycie [przynajmniej niektórzy ;p], ale... przypomina mi trochę trylogię Tolkiena. Przede wszystkim sposobem opisywania świata, ilością dziwnych imion i nazw i sposobem zachowywania się elfów i krasnoludów, językiem elfów, dokładnym opisem sytuacji politycznej.

Pon Lis 01, 2010 20:29 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
katakumby
Mod Modów

Post Odpowiedz z cytatem
jest trylion bimbalionów lepsze niz władca pierścieni
Pon Lis 01, 2010 20:43 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
NICKi
Manfred

Post Odpowiedz z cytatem
To już zależy od gustu. Ja wolę Władcę. Smile

Pon Lis 01, 2010 22:22 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
myśliciel
Myśli...

Post Odpowiedz z cytatem
Choć obie są na pozór podobne to jednak bardzo się różnią,
świat Tolkiena jest bardziej szczegółowy, dokładnie opisany i zło jest czarno białe, świat jest trochę idealniejszy

świat Sapkowskiego jest już pełen szarości.., nie tak szczegółowy(choć przy Tolkienie to wszystko nawet bardzo szczegółowe wydaje się mało...), z humorem, i jeżyk jest jednak całkiem inny, brutalniejszy

powiedzenie że są podobne to tak jak powiedzenie że czerwona bluzka jest podobna do czerwonego swetra..

poprostu nie można ich porównywać

Wto Lis 02, 2010 16:56 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
katakumby
Mod Modów

Post Odpowiedz z cytatem
czerwona bluzka jest podobna do czerwonego swetra. a ja mysle ze u sapkowskiego to głównie bohaterowie bardzo sie różnią. geralt jest zupełnie inny niz np taki frodo
Wto Lis 02, 2010 18:20 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
myśliciel
Myśli...

Post Odpowiedz z cytatem
teorytycznie tak jest ale sweter to nie to samo co bluzka ... czyli jedyne podobieństwo to kolor i kształt, materiał, jak grzeje, jak się nosi się już różnią ..

i o bahaterach zapomniałem napomknąć..., ale na to ma wpływ też to że nia ma czarno biłącyh chrakterów przez co całkiem innaczej wyglądają...

Wto Lis 02, 2010 18:31 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
katakumby
Mod Modów

Post Odpowiedz z cytatem
ale u sapkowskiego jednak trudno sie kapnac . mi sie udało np zgadnac szybciej niz bohaterowie tylko t ze regis to wampir no moze jeszcze z jakąs jedną rzecz...skomplikowana fauła, podwójni agenci itede
Wto Lis 02, 2010 18:35 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Vea
Ślimak z Muszli Klozetowej

Post Odpowiedz z cytatem
We Władcy nie ma tylu śmiesznych kawałków i takich cudnych cytatów. Co nie oznacza, że jedna jest lepsza od drugiej. Moim zdaniem są ponadczasowe [jakie ładne słowo]. NICKi dużo autorów opierało się na Władcy, a właściwie na tych wszystkich elfach czy krasnoludach.
I jeszcze coś co dla mnie łączy obie książki. W każdej omijam przydługie opisy

Popiół. Popiół. Popiół.
Noc
Wto Lis 02, 2010 19:06 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
NICKi
Manfred

Post Odpowiedz z cytatem
Myślicielu, właśnie chodzi mi o to, że czerwona bluzka jest podobna do swetra. Nie pisze, że te książki są identyczne, tylko chodzi o to, że zauważyłam pewne podobieństwo i myślę, że Sapkowski, jak i wielu innych, opierał się właśnie na Władcy Pierścieni.
A, i w Władcy zło wcale nie jest aż tak biało czarne. I [wiem, że zdania nie zaczyna się od "i" ale robię to z premedytacją] jest tam też sporo humoru, tylko delikatniejszego i bardziej ukrytego, przez co według mnie, śmieszy on bardziej.
A jak już jest mowa o biało-czarnych postaciach, to powiedzcie mi co białego widzicie w... nie pamiętam, jak się nazywa... władcy Nilfaadardu [czy jakoś tak]? Jak dla mnie on jest czarny, bez najmniejszej białej łatki. [nie wykluczam, że później się takowa łatka pojawi, jak na razie przeczytałam tylko jedną część...]

Wto Lis 02, 2010 20:09 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama

Wto Lis 02, 2010 20:09
Odpowiedz do tematu    Forum Pensjonat "Trzy Kuzynki" Strona Główna » Książki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2
Skocz do: