Forum Pensjonat Pensjonat "Trzy Kuzynki"
Rejestracja w Recepcji, a potem swobodne hulanie po całym ośrodku :)
POMOC Rejestracja SzukajFAQ Zaloguj  RejestracjaRejestracja 
Zagadki i ciekawostki z FNiN lub jakieś inne

Odpowiedz do tematu    Forum Pensjonat "Trzy Kuzynki" Strona Główna » Quizy i zagadki Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
Zagadki i ciekawostki z FNiN lub jakieś inne
Autor Wiadomość
Athena
Myśl Golema Golema

Post Zagadki i ciekawostki z FNiN lub jakieś inne Odpowiedz z cytatem
Ostatnio dałam takiemu chłopakowi wyzwanie na pojedynek na zagadki lub cielawostki. On wie prawie wszystko o przeszłości, ja też wiem trochę przede wszystkim z FNiN, ale przecież na raz nie da się tego wszyskiego ogarnąć. Mam nadzieje, że temat sie nie powtarza, chociaż jest coś takiego jak zagadki, ale nie ma ciekawostek. Już niedługo mój pojedynek, a ja nie jestem wogóle przygotowana Sad . Pomożecie? Można tutaj dawać wszystko, nawet pytania w stylu: "czy wiesz, że...". Wszystkie chwyty dozwolone. Very Happy

Pią Cze 24, 2011 13:44 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Reklama

Pią Cze 24, 2011 13:44
Iza
Manfred

Post Odpowiedz z cytatem
Możesz trochę jaśniej?

Kiedy wymawiam słowo Cisza,
niszczę ją.
Kiedy wymawiam słowo Nic,
stwarzam coś, co nie mieści się w żadnym niebycie.
Pią Cze 24, 2011 14:05 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Athena
Myśl Golema Golema

Post Odpowiedz z cytatem
Dokładniej kazdy może napisać to różnego rodzaju ciekawostki i zagadki z FNiN i nie tylko np. "Nie da się popełnić samobójstwa wtrzymując oddech. Dzięki temu można tylko stracić przyyomność" lub " Czy wiesz, że jeszcze żaden program AI nie zdał pomyślnie testu Turinga?"
Coraz bardziej zastanawiam się nad usunięciem tego, nie wiem jak to zrobię, ale znajdę jakiś sposób. No chyba, że Wy mnie wyręczycie.

Pon Cze 27, 2011 16:41 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
NICKi
Manfred

Post Odpowiedz z cytatem
Myślę, że jednak jakieś ciekawostki się znajdą. Razz

sporo jest na blogu Mańka ( http://fnin.gildia.pl/ ), np.
"DARPA, czyli Defense Advanced Research Projects Agency(Agencja Zaawansowanych Projektów Badawczych Obrony Departamentu Obrony USA) planuje stworzyć program symulujący działanie ludzkiego mózgu. Nie wiem, jak chcą to zrobić. Może pamiętacie z pierwszej części Orbitalnego Spisku, że najszybszy obecnie superkomputer na świecie, a właściwie układ zsieciowanych komputerów IBM (a każdy wielkości lodówki), ma wydajność nieco ponad jeden biliard operacji na sekundę. To jakieś dziesięć razy mniej niż ludzki mózg. Czyżby od czasu napisania piątej części FNiN komputery aż tak przyspieszyły? Bo jeśli nie, to wyjdzie z tego warta kilka milionów dolarów komputerowa symulacja mózgu chomika."
lub:
"ostatnio Hubert Urbański zapytał uczestnika „Milionerów” o to, jak ma na nazwisko Nika z serii Felix, Net i Nika Rafała Kosika!"lub artykuł "Czy chcemy znać przyszłość" http://fnin.gildia.pl/2008/03/11/czy-chcemy-znac-przyszlosc/#comments [za długi, dlatego nie kopiuję]

O coś takiego chodzi? :]

Czw Cze 30, 2011 13:46 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
bassistka
Leopoldynia

Post Odpowiedz z cytatem
Pierwszą kobietą, która zdobyła Mont Blanc o własnych siłach, była Henriette d'Angeville. Miało to miejsce 4 września 1838 r.

-So your brain doesn't exist?
Pią Paź 21, 2011 19:15 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Carrie_21
Siostra Marx

Post Odpowiedz z cytatem
Jak masz gorączkę krwotoczną Ebola to krwawisz z oczu, uszu i dołem. Na dodatek odpadają ci włosy i paznokcie
Sob Paź 22, 2011 12:05 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
bassistka
Leopoldynia

Post Odpowiedz z cytatem
W 1847 r. profesor położnictwa w Edynburgu, James Young Simpson, zastosował po raz pierwszy do uśpienia chloroform (CHC13). Jak to zwykle bywało z doniosłymi odkryciami w dziejach medycyny, Simpson napotykał niezwykle gwałtowny opór ze strony kleru, który twierdził, ze uśmierzanie bólu jest przeciw przyrodzie i religii.
Szczególny sprzeciw wzbudziło stosowanie chloroformu przy porodach. Powoływano się na słowa Biblii, w której wyraźnie nakazano „w boleści rodzić będziesz dzieci swoje”. Simpson okazał się tu nie tylko znakomitym lekarzem nowatorem, ale i dowcipnym dyplomatą, przypomniał bowiem, że narkozę zastosował sam Stwórca, „gdy uśpił Adama przed operacją usuwania mu żebra” w celu stworzenia towarzyszki życia – Ewy. A potrafił przekonać przeciwników do tego stopnia, że królowa angielska Wiktoria poddała się uśpieniu chloroformem przy porodzie.

-So your brain doesn't exist?
Czw Paź 27, 2011 14:48 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
NICKi
Manfred

Post Odpowiedz z cytatem
John Ronald Reuel Tolkien znał w mniejszym lub większym stopniu ponad 30 języków. Próbował uczyć się też polskiego, ale uważał go za bardzo trudny język i nie umiał się nim dobrze posługiwać. Razz

Czw Paź 27, 2011 20:53 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
pink56
Zbłąkany Piksel

Post Odpowiedz z cytatem
fajna inicjatywa

Czw Wrz 27, 2018 13:50 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Yahoo Messenger Nazwa Skype
Relo
Zbłąkany Piksel

Post Odpowiedz z cytatem
podoba mi się dział Smile

Pon Lip 29, 2019 10:55 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Deria84
Zbłąkany Piksel

Post Odpowiedz z cytatem
dobre

-----------
adidas nemeziz
Czw Lut 04, 2021 12:02 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama

Czw Lut 04, 2021 12:02
Odpowiedz do tematu    Forum Pensjonat "Trzy Kuzynki" Strona Główna » Quizy i zagadki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do: