|
Pensjonat "Trzy Kuzynki"
Rejestracja w Recepcji, a potem swobodne hulanie po całym ośrodku :)
|
|
Lubisz ksiązki popularnonaukowe? |
Tak |
|
100% |
[ 1 ] |
Nie |
|
0% |
[ 0 ] |
|
Wszystkich Głosów : 1 |
|
Autor |
Wiadomość |
Carrie_21
Siostra Marx
|
|
Książki popularnonaukowe |
|
Nie wiem czy lubicie, ale ja tak. Na tym forum pisze teraz max 5 osób łącznie ze mną, ale może ktoś tez się tym interesuje. tak konkretnie to czytam dużo o historii, matematyce, biologii, trochę o fizyce, filozofii i dużo pomniejszych. Nauka jest fajna, jak nie zamykasz się tylko w tym co jest do szkoły.
Książki które polecam:
- Historia: Cała seria Strraszna Historria- fajne uzupełnienie wiadomości, raczej w formie dla młodszego rodzeństwa, ale przeczytać warto. Są to książki napisane głównie przez obcokrajowców o ich krajach czy ogólnoświatowych wydarzeniach, ale Polacy też kilka napisali. moimi faworytami są "XX wiek" i "Straszna I wojna światowa i Totalnie straszna II wojna światowa"
- Matematyka: Christoph Drosser - "Matematyka. Daj się uwieść!" - fajna, ale jak dla mnie trochę ciężka do ogarnięcia (autor napisał też "Fizyka. Daj się uwieść!" i "Muzyka. Daj się uwieść!"[które to czytałam i muzyka bardzo mi się podobała] )
Ian Stewart "Jak pokroić tort i inne zagadki matematyczne" - ciekawe, ale zdeka momentami ciężkie [UWAGA: I. S. jest współtwórcą "Nauki Świata Dysku"]
Holger Dambeck "Im więcej dziur, tym mniej sera" O! to mi się podoba. Jestem w trakcie czytania i jest świetna. Niedawno wydana.
"Poker z Pitagorasem" - autor nie pamiętam, nie czytałam, ale zamierzam.
- Filozofia: "Śniadanie z Sokratesem" i "Podróże z Platonem"- jak wyżej.
- Biologia: absolutnie wyrąbista książka Amy Stewart "Zbrodnie roślin. Chwast, który zabił matkę Abrahama Lincolna, i inne botaniczne okropieństwa", fajnie napisana i ciekawa. Duży plus za piękne ilustracje. Za niedługo ma wyjść "Zbrodnie robali. Wesz, która pokonała armię Napoleona, i inne diaboliczne insekty"
- Monstrrrualna erudycja: Coś jak Strrraszna Historrria, ale ma pojedyncze książki z wielu dziedzin: biologia, fizyka, film, teatr... dużo tego jest. Moimi ulubionymi autorami z tej serii są Nick Arnold, Michael Cox i Diana Kimpton.
Znacie jakieś ciekawe książki popularnonaukowe?
|
|
Czw Paź 04, 2012 19:27 |
|
 |
Reklama
|
|
Czw Paź 04, 2012 19:27 |
|
 |
NICKi
Manfred

|
|
|
|
Można dodać do tego zbiorku "Świat Zofii", na pewno wszyscy wiedzą, że o filozofii. ;P Momentami nudne, ale w połowie książki zaczyna się akcja, kiedy... no, może zostawię jednak jakąś niespodziankę. ;P
Informatyka... "Symfonia C++" jest zdecydowanie jednym z najlepszych podręczników o programowaniu w C...
No i cały czas czytam jeszcze "Sztukę animacji". Jestem gdzieś na 160 stronie, czyli nie doszłam do połowy. Ale tylko dlatego, że czasu brak, książka strasznie wciąga. ;P
_________________ Uśmiechnij się! |
|
Pon Lis 26, 2012 19:10 |
|
 |
Reklama
|
|
Pon Lis 26, 2012 19:10 |
|
 |
|